Proiecte

finanțate prin donații

Proiecte

cu recompensĂ

Proiecte

cu recompensĂ

Proiecte

business

Proiecte

business

Proiecte

finanțate prin donații

Proiecte

cu recompensĂ

Proiecte

cu recompensĂ

Modernizarea aspectului localităţii prin amenajarea Scuarului Casei de Cultură „Nicolae Glib” din satul Pepeni

Cod proiect: PR150001789
0 Donatori 0
Favorite
MDL ~ 0 €
Colectat
80.000 MDL ~ 4000 €
Țintă
Procente :
0%

0 Zile rămase
0%

Casa de cultură „Nicolae Glib”  din satul Pepeni este cartea de vizită a comunei Pepeni dar și unul din cele mai importante localuri de cultură din zonă.

Cu o capacitate  de 760 de locuri, aceasta găzduiește o multitudine de activități cultural-artistice și de agrement. Aici activează teatrul popular„Amintiri”, ansamblul cu titlul model „Moştenitorii”, ansamblul de copii „Mugureii”, două biblioteci publice. Tot aici își au sediul o organizație neguvernamentală și un grup civic al tinerilor.

Însă, de la construirea ei în 1970, Casa de Cultură nu a avut parte de o reparație capitală și doar de câteva reparații cosmetice. Deși Strategia de Dezvoltare Social Economică a localității presupune reparația capitală a localului, pentru asta este nevoie de o sumă foarte mare de bani, pe care localitatea nu și-o poate permite pentru moment.

De aceea, autoritățile locale, împreună cu societatea civilă și populația, au căzut de acord să efectueze reparația și renovarea ei în mai multe etape, când vor exista proiecte și finanțări în acest sens.

Iată că în anul curent s-a ivit o astfel de ocazie prin anunțarea de către Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Guvernului Republicii Moldova  a unui nou apel de granturi în cadrul programului Diaspora Acasă Reușește (DAR) 1+3.

Comuna Pepeni a participat la etapa  anterioară a programului respectiv, prin intermediul acestuia fiind implementat proiectul de iluminat stradal, un proiect de succes pentru localitățile comunei.

Programul DAR 1+3 presupune finanțarea proiectelor de către patru parteneri: Guvernul acordă un grant în mărime de jumătate din costul proiectului, cealaltă jumătate fiind asigurată de către Diaspora și populația comunei, autoritățile locale și unul sau mai mulți parteneri.

Suma acordată de Guvern în cadrul programului DAR nu poate depăși 250 mii de lei. 

Ținând cont de acest fapt dar și de lista obiectivelor prioritare ale localității, reprezentanţii Diasporei şi locuitorii comunei Pepeni prin decizii ale organelor colegiale şi reprezentative ale Asociaţiei Băştinaşilor din Pepeni şi Consiliului Local Pepeni au decis că cel mai potrivit proiect pentru participarea la acest apel de granturi ar fi renovarea și modernizarea scuarului Casei de Cultură „Nicolae Glib”.

În scuar se desfășoară în ultimii ani majoritatea evenimentelor cultural – artistice, în special în perioada de vară sau când permit condițiile climaterice. 

Printre cele mai importante evenimente este Festivalul Național de Folclor Nicolae Glib, un eveniment cultural de importanță națională, cu participarea artiștilor și colectivelor artistice de talie națională atât din Republica Moldova cât și din întregul spațiu românesc.

De asemenea, deja de șase ani Primăria Pepeni,  în parteneriat cu Asociaţia Băştinaşilor din Pepeni organizează Ziua Diasporei cu genericul „La Vatra Satului”, o manifestare publică de amploare dedicată diasporei, membrii căreia revin în vacanţă în perioada iulie-august. Evenimentul implică activități multiple cu particparea Diasporei, a locuitorilor și a oaspeților comunei.  De asemenea, în scuar au loc activităţi cultural-artistice de Ziua Independenţei, Ziua Limbii Române, Hora Satului, serbarea privind  inaugurarea  pomului de Crăciun dar și alte serbări frumoase.

Totodată, fiind amplasat în zona centrală a localității, scuarul este un loc de agrement pentru locuitorii comunei.

Așa cum nu a fost reparat cât de cât pe parcursul a peste 50 de ani de existență, scuarul a ajuns, însă, într-o stare deplorabilă. De aceea, reparația lui a fost considerată o prioritate atât pentru Diaspora cât și pentru autoritățile locale. Toate aceste argumente au fost considerate suficiente de către BRD, care a inclus proiectul în lista de finanțare pentru acest an.

Potrivit bugetului, aprobat de BRD, pentru a renova scuarul, este necesară suma de 642309 lei. Din aceasta, 250 mii sunt acordate de Guvern, 100 mii de Primăria Comunei, 70 mii de Consiliul Raional iar circa 152 mii de lei urmează a fi colectați de  Diaspora și populația comunei. Mai jos vedeți un infografic al repartizării contribuțiilor.

Anunțul pe platforma Particip.md a fost amplasat în special pentru reprezentanții Diaspora, care nu au posibilitatea să transfere donațiile pe altă cale.

Vrem să vă anunțăm că timpul pentru derularea proiectului este limitat așa cum ne dorim ca zilele diasporei din acest an, care vor avea loc pe 6-7 august, să fie marcate în scuarul renovat. Sunt binevenite donații de orice mărime, de la 10 lei în sus.

Împreună vom reuși!

 

Nume Suma donată Data